In de Aromatherapie wordt er gewerkt met essentiële oliën. Deze oliën kunnen de gezondheid van een dier onderhouden maar vooral ook verbeteren. Veel aandoeningen of problemen kunnen verholpen worden doordat de essentiële olie bijdraagt tot het herstel van het natuurlijke evenwicht in het lichaam.

Elke olie is anders. Zo is de één ontstekingsremmend en heeft de ander, andere specifieke eigenschappen die zich richten op één of meer organen/aandoeningen.

Je kunt de oliën innemen of aanbrengen maar je kan ze ook inademen. Bij inademing richt je je niet altijd op de fysieke inzetbaarheid maar vooral ook op de psychische; want geuren doen veel met onze hersenen.

Geurprikkels gaan buiten ons bewustzijn om. Geurprikkels belanden direct in ons limbische systeem, zonder door de centra van de grote hersenschors te gaan.

Voordat we dus een geur bewust waarnemen, heeft hij al ons onderbewustzijn bereikt en daar zijn werk gedaan.

 

Het limbische systeem, dat de in elektrische impulsen getransformeerde geuren ontvangt, behoort bij het oudste gedeelte van onze hersenen. Geuren en herinneringen worden in het limbische systeem gezamenlijk opgeslagen. Vanaf de eerste dag van ons bestaan nemen we geuren waar, verbinden deze met de bijbehorende stemmingen en slaan ze op. Dit limbisch systeem is een van de oudste gebieden van de hersenen. Het was al duizenden jaren geleden ontwikkeld. In dit gebied bevinden zich dus zeer vitale activiteiten om als individu en soort te overleven: het instinct, zoals honger, dorst, slaap, sexualiteit, herinnering en het reukvermogen.

Tegenwoordig hoeft een dier niet alleen meer te overleven, maar spelen emoties zoals stress en ‘on’vreugde ook een grote rol in de algehele gezondheid van een dier.