Fytotherapie is het behandelen van klachten met plantaardige geneesmiddelen. Het is een van de oudstbekende geneeswijzen die we kennen. De naam fytotherapie stamt af van het woord phyton, het Griekse woord voor plant.

Fytotherapeutische middelen worden bereid uit medicinale ofwel geneeskrachtige kruiden.

Natuurkundigen maken bij de bereiding van deze middelen gebruik van de gehele plant of delen daarvan. Van de honderdduizenden plantensoorten die op aarde bestaan, zijn er rond de 3.000 onderzocht op geneeskrachtige eigenschappen. Natuurgeneeskundigen maken gebruik van zo’n 300 soorten.

Tot aan het begin van de negentiende eeuw waren vrijwel alle geneesmiddelen van plantaardige oorsprong. De beroemde arts Paracelcus (1493 – 1541) zei eens: “Alle weiden, heuvels en bergen zijn apotheken.” Door vooruitgang in de chemie konden de werkzame stoffen van de geneeskrachtige planten worden herkend en geïsoleerd en verdween fytotherapie steeds meer naar de achtergrond. Veel plantbestanddelen worden nu synthetisch bereid. Door vooruitgang in de scheikunde kunnen we nu medicijnen nauwkeurig doseren, de samenstelling van het medicijn is constant en apothekers zijn niet meer afhankelijk van oogsten of seizoensinvloeden. Met name de laatste jaren groeit de belangstelling voor geneeskrachtige planten en hun toepassing weer en wordt er veel onderzoek naar gedaan.

Ikzelf zet de kruiden op verschillende manieren in, soms in de vorm van een olie, maar ook in de vorm van zalven, tincturen of capsules. De inhoudstoffen van de verschillende kruiden helpen te genezen maar ik zet de kruiden ook vaak in om ziekte te voorkomen door bijvoorbeeld de weerstand van het dier op peil te houden.